رژیم کتوژنیک
رژیم کتوژنیک ketogenic diet رعایت الگوی غذایی است که در درجه اول بر خوردن منابع چربی خوب با نسبت کمتری کربوهیدرات و پروتئین متوسط تمرکز دارد و بدن را از متابولیسم کربوهیدرات به چربی سوق می دهد. به بیان ساده، رژیم کتو یک رژیم کم کربوهیدرات با محتوای چربی بالا است تا بدن بتواند از چربی ذخیره شده بدن به طور فعال استفاده کند. رژیم کتوژنیک به کاهش سطح قند خون و انسولین کمک می کند و بدن را قادر می سازد به جای ذخیره چربی بسوزد. برای کسانی که دوست دارند در مدت زمان کوتاه وزن کم کنند و همچنین بیمارانی که از بیماری های خاصی رنج می برند مفید است. رژیم کتوژنیک واقعاً یک “غذا به عنوان دارو” برای کاهش وزن و درمان موثر بیماری های زمینه ای است.
- 60 تا 70 درصد چربی: رژیمهای کتو کالریهایی را که معمولاً از کربوهیدراتها میآیند، با افزایش درصد کالریهای حاصل از چربی جایگزین میکنند. اما همه چربی ها یکسان ایجاد نمی شوند. چربی های سالم را از منابع گیاهی و حیوانی با کیفیت بالا مانند روغن زیتون و روغن نارگیل و همچنین تخم مرغ، آووکادو، پنیر و ماهی به دست آورید.
- پروتئین 20 تا 30 درصد: پیروی از یک رژیم کتو مستلزم خوردن مقدار کافی پروتئین برای تامین اسیدهای آمینه کبد است که به ساخت گلوکز جدید برای سلولها و اندامهایی در بدن شما کمک میکند که نمیتوانند از کتونها به عنوان سوخت استفاده کنند. خوردن بیش از حد پروتئین می تواند کتوز را سرکوب کند، اما عدم مصرف کافی می تواند منجر به از دست دادن توده عضلانی شود
- 5 تا 10 درصد کربوهیدرات: در رژیم کتو ، مصرف خالص کربوهیدرات خود را به 20 تا 40 گرم در روز محدود خواهید کرد. برای اطمینان از دریافت تمام مواد مغذی مورد نیاز خود، به ویژه فیبر، مهم است که کربوهیدرات هایی که می خورید از سبزیجات پایه غنی از ویتامین و مواد معدنی تهیه شوند .
مواد غذایی که باید و نباید در رژیم کتوژنیک مصرف کرد
چربی ها
محصولات لبنی تغذیه شده با علف مانند کره یا روغن زیتون
روغن نارگیل ،روغن زیتون
آووکادو و روغن آووکادو
زرده تخم مرغ
بادام و کره بادام
دانه هایی مانند چیا ، شاهدانه و بذر کتان
آجیل هایی مانند گردو، آجیل ماکادمیا و آجیل برزیلی
آردهای جایگزین ساخته شده با چربی های سالم، از جمله آرد بادام و آرد نارگیل
ماهی های چرب از جمله ماهی ، تن، ساردین و سالمون
چربی هایی که باید اجتناب کنید
از چربیهای ناسالم مانند روغنهای دانه و روغنهای گیاهی خودداری کنید ، زیرا با حرارت دادن ممکن است فاسد شوند. چربی ها و روغن های ناسالم که باید در مورد کتو اجتناب کنید شامل روغن کانولا ، روغن سویا ، روغن ذرت و روغن هسته انگور است. همچنین باید از محصولات لبنی کمچرب یا غلات پرهیز کنید زیرا میتوانند کربوهیدراتها و شکر اضافه کنند.
پروتئین ها
- گوشت گاو تغذیه شده با علف: برش های چرب تر مانند استیک، گوشت گوساله، کباب، گوشت چرخ کرده و گوشت خورش را انتخاب کنید.
- طیور: سینه مرغ، بلدرچین، اردک و بوقلمون؛ روی قسمت های تیره تر و چاق تر تمرکز کنید
- ماهی: ماهی سالمون ، قزل الا
- صدف: صدف، میگو و خرچنگ
- گوشت های اندام: قلب، جگر، زبان، کلیه و احشاء
- تخم مرغ: همزده، املت، خیلی راحت، انتخاب کنید – فقط از تخم مرغ کامل استفاده کنید
- بره و بز
پروتئین هایی که باید اجتناب کنید
از گوشت های فرآوری شده (سالامی، هات داگ و خوراکی های گوشتی) که حاوی مواد مشکوک، سس ها یا قندهای اضافه شده هستند، خودداری کنید. اینها می توانند ناخودآگاه مصرف کربوهیدرات و قند شما را افزایش دهند و تلاش شما را از مسیر خارج کنند.
سبزیجات
سبزیجات کم گلیسمی، کم کربوهیدرات و غیر نشاسته ای از جمله:
- سبزی های برگ دار: کلم پیچ، اسفناج، چغندر ، آروگولا، ، کلم بروکلی، و کاهو
- سایر سبزیجات کم کربوهیدرات: کلم بروکلی، فلفل دلمه ای، مارچوبه، کرفس، خیار، تربچه، کدو سبز، گل کلم و قارچ
سبزیجاتی که باید از آنها اجتناب کنید
از سبزیجات پر کربوهیدرات و نشاسته ای که به عنوان غده نیز شناخته می شوند خودداری کنید. اینها معمولاً سبزیجات ریشه ای هستند که در زیر زمین رشد می کنند، مانند هویج، سیب زمینی سفید، سیب زمینی شیرین و ازگیل.
میوه ها
تعداد میوه هایی که می خورید را محدود کنید زیرا قند دارند. میوه ها را می توان به صورت تازه یا منجمد مصرف کرد. وقتی میوه می خورید، گزینه های کم قند را انتخاب کنید از جمله:
- آووکادو : این میوه ای است که می توان به وفور مصرف کرد
- انواع توت ها: تمشک، تمشک، زغال اخته، توت فرنگی و کرن بری
میوه هایی که باید از آنها اجتناب کنید
بیشتر میوه ها، مگر اینکه در بالا ذکر شده اند، به دلیل مقادیر بالای قند و کربوهیدرات باید کاملا حذف شوند. سیب، آناناس، هندوانه، انبه، پرتقال و بسیاری از میوه های دیگر باید اجتناب شود. میوه های خشک و آب میوه نیز روی کتو مجاز نیستند.
لبنیات
اکثر محصولات لبنی تحت چند شرایط، چراغ سبز برنامه رژیم غذایی کتو را دریافت می کنند. محصولات لبنی پرچرب (نسخههای کمچرب، چربی را حذف میکنند و شکر اضافه میکنند) و ترجیحاً ارگانیک و خام را در صورت امکان انتخاب کنید.
- ماست های پرچرب
- پنیر
- پنیر خامه ای
- پنیرهای سخت مانند پارمزان، فتا و پنیر چدار
- پنیر نرم مانند بری، مونتری جک، موزارلا و پنیر بلو
از رژیم کتوژنیک چه انتظاری باید داشته باشم؟
غذاهای اصلی که در رژیم کتوژنیک می خورید شامل گوشت، ماهی، تخم مرغ، پنیر، روغن، خامه، آووکادو و آجیل است. ممکن است مقداری سبزیجات کم کربوهیدرات مانند کاهو و خیار داشته باشید. در یک رژیم غذایی کتوژنیک معمولی، شما فقط مقادیر کمی برنج، ماکارونی، میوه، غلات، نان، لوبیا و سبزیجات نشاسته ای مانند نخود و سیب زمینی خواهید داشت.
رژیم کتوژنیک به عنوان یک درمان پزشکی
از آنجایی که رژیم غذایی گرسنگی را کاهش می دهد و به کنترل قند خون کمک می کند، پزشکان این رژیم را برای بیماران مبتلا به دیابت ، بیماری قلبی ، چاقی ، برخی سرطان ها و اختلالات عصبی مانند بیماری آلزایمر ، پارکینسون یا صرع توصیه می کنند .
رژیم کتوژنیک برای کاهش وزن
رژیم کتوژنیک اغلب برای کاهش وزن در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 ترویج می شود، اما تحقیقات سازگار نیست. معمولاً می تواند در چند ماه اول کمک کند، اما کاهش وزن اغلب دوام نمی آورد. در افراد دارای اضافه وزن بدون دیابت، مزایای کوتاه مدت دیده شده است، اما اثرات طولانی مدت نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.
حفظ رژیم کتوژنیک ممکن است سخت باشد زیرا غذاهایی را که می توانید بخورید محدود می کند. این بدان معناست که بسیاری از افراد رژیم غذایی را ترک می کنند. این همچنین می تواند به رفتارهای ناسالم رژیم غذایی کمک کند. کلید حفظ وزن سالم در درازمدت یک الگوی غذایی سالم است که می توانید در طول زمان از آن پیروی کنید.
خطرات رژیم کتوژنیک
رژیم های کم کربوهیدرات مانند رژیم کتوژنیک می تواند بر رشد کودک شما تأثیر بگذارد و باید از آنها اجتناب کرد.
اگر از انسولین یا داروهای خاصی برای دیابت خود استفاده می کنید، ممکن است در هنگام پیروی از رژیم کتوژنیک در معرض خطر ابتلا به قند خون پایین (هیپوگلیسمی) باشید. در صورت مصرف داروهای خاصی به ویژه مهارکننده های SGLT-2 و پیروی از رژیم کتوژنیک، خطر کتواسیدوز دیابتی وجود دارد .
همچنین پیروی از رژیم کتوژنیک در موارد زیر توصیه نمی شود:
- باردار یا شیرده هستند
- در معرض خطر اختلال خوردن هستند
- بیماری کلیوی دارند
چه زمانی باید با پزشکم صحبت کنم؟
همیشه قبل از شروع رژیم کتوژنیک با پزشک خود صحبت کنید تا مطمئن شوید که این رژیم برای شما مناسب است. آنها ممکن است شما را به یک متخصص تغذیه معرفی کنند تا مطمئن شوند که مواد مغذی کافی در رژیم غذایی خود دریافت می کنید.
اگرسبک زندگی و رعایت رژیم غذایی برایتان سخت است، ممکن است یک متخصص تغذیه بتواند به شما کمک کند. خانم بیتا زاهدی کارشناس تغذیه می تواند شما را برای دریافت یک رژیم آنلاین مناسب و مشاوره دقیق از سبک زندگی شما راهنمایی کند برای ارتباط آنلاین از این طریق اقدام نمایید: 09120792957
جهت اطلاعات بیشتر از یک تغذیه سالم پیشنهاد ما به شما مطالعه کتاب انقلابی در تغذیه و چرا لاغر نمیشویم را خریداری و مطالعه نمایید تا آگاهانه مواد غذایی را به بدن خود برسانید.