وقتی سرمان شلوغ است یا ایدههایی برای وعدههای غذایی نداریم، میتوان به راحتی به یک محصول از پیش آمادهشده دست پیدا کرد، زیرا آنها گزینهای مناسب برای وقت کم ارائه میدهند. با این حال، برخی از این ها ممکن است سرشار از قند، نمک یا چربی های ناسالم باشند. در اینجا، ما دقیقا به این می پردازیم غذای فرآوری شده چیست و لیستی از غذاهی فراوری شده و نشده و اینکه آیا می توان همه غذاهای فرآوری شده را ناسالم در نظر گرفت. ما همچنین توضیح می دهیم که چگونه انتخاب های غذایی سالم تری داشته باشیم.
غذای فرآوری شده چیست؟
یک غذای فرآوری شده (processed food) غذایی است که در طول تهیه آن به نوعی تغییر یافته است – این ممکن است به سادگی انجماد، کنسرو کردن، پختن یا خشک کردن باشد. حتی مراحل ضروری مانند شستن، خرد کردن، ترشی کردن، دود کردن، پاستوریزه کردن، تخمیر، بستهبندی و افزودن مواد تشکیل دهنده، همگی به عنوان روشهای «فرآوری» در نظر گرفته میشوند و به این ترتیب ممکن است ویژگیهای طعم، ماندگاری و حتی تغذیه را تغییر دهند.
برای شناسایی بهتر مواد غذایی که در سلامت شما نقش بیشتری دارد و به کاهش وزن شما کمک می کند می توانید با یک کارشناس تغذیه مشاوره داشته باشید بیتا زاهدی متخصص تغذیه از فرانسه به صورت انلاین می تواند شما را در کاهش وزن و سالم خوری و دریافت پکیج رژیم غذایی برای لاغری با توجه به سفره خانواده راهنمایی کند برای اطلاعات بیشتر با این شماره ارتباط بگیرید: 09120792957
غذاهای فرآوری نشده یا حداقل فرآوری شده
غذاهای فرآوری نشده شامل بخشهای غذای خوراکی طبیعی گیاهان و حیوانات است. غذاهایی که حداقل فرآوری شده اند کمی تغییر یافته اند تا بتوان آنها را راحت تر ذخیره، آماده کرد و خورد. این سطح فرآوری به طور قابل ملاحظه ای محتوای غذایی غذا را تغییر نمی دهد. به عنوان مثال می توان به تمیز کردن و حذف قطعات غیرقابل خوردن یا ناخواسته، آسیاب کردن، سرد کردن، پاستوریزه کردن، تخمیر، انجماد و بسته بندی و… اشاره کرد. این اجازه می دهد تا غذا برای مدت زمان بیشتری حفظ شود و برای خوردن سالم بماند. بسیاری از میوه های تازه، سبزیجات، غلات کامل، آجیل، گوشت، ماست ساده بدون شکر اضافه شده یا شیرین کننده های مصنوعی، ماکارونی تازه و خشک، چای، قهوه و شیر در این دسته قرار می گیرند.
مواد آشپزی فرآوری شده
این دسته شامل مواد غذایی مورد استفاده در آشپزخانه ها برای تهیه و طعم دادن به غذاهایی است که از غذاهای کم فرآوری شده با تصفیه، آسیاب کردن به دست می آیند. آنها معمولاً به تنهایی خورده نمی شوند، اما برای تهیه غذاهای دیگر استفاده می شوند. به عنوان مثال می توان به روغن های گیاهان، دانه ها و مغزها اشاره کرد. سرکه حاصل از تخمیر ؛ عسل استخراج شده از شانه؛ و شربت از درختان افرا بدون طعم دهنده یا تثبیت کننده افزوده.
غذاهای فرآوری شده
در این دسته، فرآوری باعث افزایش ماندگاری غذاها یا اصلاح یا افزایش طعم و بافت آنها می شود. غذاهای فرآوری شده از یکی از دو گروه قبلی به دست می آیند اما نمک، شکر و/یا چربی اضافه کرده اند. برخی از میوه ها و سبزیجات کنسرو شده، برخی از پنیرها، نان تازه تهیه شده و کنسرو ماهی نمونه هایی هستند. این غذاها معمولاً از حداقل ۲ تا ۳ ماده تشکیل میشوند و میتوان آنها را به راحتی و بدون آمادهسازی بیشتر مصرف کرد
غذاهای فوق فرآوری شده
معمولاً به عنوان “غذاهای بسیار فرآوری شده” نیز نامیده می شود، اینها غذاهایی از گروه قبلی هستند که فراتر از ترکیب نمک، شکر و چربی هستند و شامل رنگ ها و طعم دهنده های مصنوعی، نگهدارنده ها، غلیظ کننده ها، امولسیفایرها و شیرین کننده های مصنوعی هستند که پایداری در انبار را افزایش می دهند. ، حفظ و تقویت بافت و افزایش خوش طعم بودن. چندین مرحله پردازش با استفاده از چندین ماده در یک غذای فوق فرآوری شده دخیل است.
آنها اغلب با مواد ارزان قیمت به صورت انبوه تولید می شوند که آنها را ارزان و سودآور می کند. حدس زده می شود که این غذاها به طور خاص طراحی شده اند تا هوس ها را افزایش دهند تا افراد در خوردن آنها زیاده روی کنند و بیشتر خریداری کنند.
غذاهای فوق فرآوری شده معمولاً با حداقل آماده سازی اضافی آماده مصرف هستند. نه همه، بلکه برخی از این غذاها دارای فیبر و مواد مغذی کمی هستند.
به عنوان مثال می توان به نوشیدنی های شیرین، کلوچه ها، برخی کراکرها، چیپس ها و غلات صبحانه، برخی از شام های یخ زده و گوشت های ناهار اشاره کرد. این غذاها ممکن است تا حدی اگر به طور کامل جایگزین غذاهای کم فرآوری شده در رژیم غذایی برخی افراد شوند.
یک مطالعه با استفاده از داده های نظرسنجی سلامت و تغذیه نشان داده شده که غذاهای فوق فرآوری شده حدود 60٪ از کل کالری رژیم غذایی را تشکیل می دهند. ارتباطی بین افزایش فروش غذاهای فوق فرآوری شده و افزایش چاقی پیشنهاد شده است.
برداشتن گام های کودک به سمت تغذیه سالم تر
با ایجاد یک تغییر رژیم غذایی در یک زمان، قدم های کوچک را بردارید. جایگزین های سالمی مانند غلات سبوس دار بدون شکر اضافه شده را به جای غلات بسیار فرآوری شده و شیرین در نظر بگیرید. نان های سبوس دار و پر فیبر را به جای محصولات نان سفید انتخاب کنید. وقتی به دنبال یک میان وعده سالم هستید، به جای کراکر، چیپس سیب زمینی یا کلوچه های فرآوری شده، به سراغ میوه یا سبزیجات تازه بروید.
کلید تغذیه سالم با شما شروع می شود. خود را در مورد آنچه که باید مصرف کنید عادت دهید و با متخصص تغذیه خود صحبت کنید تا در مورد برنامه غذایی که بهترین کار را برای شما دارد بحث کنید. جهت مشاوره آنلاین غذایی با خانم دکتر بیتا زاهدی از طریق این شماره اقدام نمایید: 09120792957