مصرف کربوهیدرات و مواد قندی و ایجاد خواب
آیا شما کسی هستید که بعد از غذا خوابتان میآید؟ آیا تا به حال فکر کرده اید که چرا این اتفاق می افتد؟ احساس خواب آلودگی پس از مصرف غذا پاسخی است که بدن به تغییرات شیمیایی در طول فرآیند هضم میدهد. این طبیعی است و برای همه اتفاق می افتد. با این حال، اگر خوابآلودگی هر بار بعد از غذا خوردن رخ میدهد و مانع عملکرد شما میشود، ممکن است نگرانکننده باشد.
خوابآلودگی بعد از ناهار نیز میتواند مانع از انجام کارتان بعد از ناهار شود. علت خواب آلودگی بعد از صرف غذا وقتی معده پر است، خواب آلودگی ایجاد می شود. این اتفاق برای بسیاری از افراد می افتد. احساس خواب آلودگی پس از مصرف غذا به دلیل عوامل زیادی مانند نوع غذایی که مصرف میکنید، عادات خواب نامرتب، وضعیت سلامتی شما و غیره ایجاد میشود.
بدن برای عملکرد به انرژی نیاز دارد و این انرژی از طریق غذا به دست می آید. سپس بدن مواد مغذی موجود در غذا را در سیستم گوارش تجزیه می کند تا آن را به گلوکز تبدیل کند و سپس آن را به انرژی تبدیل کند. پس از خوردن غذا، بدن هورمون هایی مانند آمیلین، گلوکاگون و کوله سیستوکینین ترشح می کند. این هورمونها سطح قند خون را افزایش میدهند، احساس سیری ایجاد میکنند و انسولین تولید میکنند که از طریق بافتهای سلولی جریان مییابد و برای آنها انرژی فراهم میکند. در همان زمان، مغز سروتونین ترشح می کند که باعث خواب آلودگی می شود.
دریافت رژیم لاغری و مشاوره از متخصص تغذیه
شما می توانید برای دریافت یک رژیم کاربردی و موثر با خانم بیتا زاهدی مشاوره غذایی آنلاین داشته باشید و بعد از بررسی و مشاهده آزمایشهای شما یک رژیم غذایی متناسب ب شرایط شما طراحی کنند از این رو برای خرید پکیج های رژیم غذایی یک ماهه ، دوماهه و سه ماهه می توانید با این شماره تماس بگیرید: 09120792957
تاثیر غذاهای حاوی کربوهیدرات و مواد قندی بر خواب
علاوه بر این، غذاهای حاوی کربوهیدرات و مواد قندی نیز به تولید آمینو اسیدهای سروتونین و تریپتوفان موجود در مغز کمک می کنند. به همین دلیل است که بعد از خوردن غذاهای غنی از کربوهیدرات احساس خواب آلودگی می کنید. ترکیبات غذایی حاوی اسید آمینه تریپتوفان (پروتئین) و کربوهیدرات ها باعث ایجاد احساس خواب آلودگی می شوند. بنابراین، یک وعده غذایی مناسب قبل از خواب، غذاهای حاوی کربوهیدرات و پروتئین مانند شیر و غلات است.
پرخوری نیز می تواند باعث خواب آلودگی شود. پس از صرف غذا، بدن خون بیشتری را به سیستم گوارشی میرساند تا غذاها را به مقدار زیاد هضم کند. این باعث کمبود موقت خون و مواد مغذی در مغز می شود. برای جلوگیری از خواب آلودگی بعد از غذا، بهتر است از یک رژیم غذایی متعادل حاوی سبزیجات، غلات و چربی های خوب استفاده کنید تا انرژی مداوم را تامین کنید.
مقدار زیادی آب بنوشید و مصرف قند خود را محدود کنید. خوردن وعده های غذایی کوچکتر اما به دفعات بیشتر نیز می تواند به حفظ انرژی کمک کند تا بعد از غذا احساس خواب آلودگی نکنید. عادات خوابیدن الگوهای بد خواب نیز می تواند باعث خواب آلودگی بعد از غذا شود. پس از صرف غذا، بدن احساس سیری و آرامش می کند و باعث می شود بدن احساس کند در حال استراحت است و در نتیجه احساس خواب آلودگی می کنید، به خصوص اگر شب قبل خواب خوبی نداشته باشید.
برای جلوگیری از این امر، عادات خواب خود را بهبود بخشید تا از استرس جلوگیری کنید. انجام تمرینات بدنی منظم می تواند به شما کمک کند تا خواب خوبی داشته باشید. توصیه می شود در صورت مشکل خواب شبانه از چرت زدن خودداری کنید. وضعیت سلامتی اگر اغلب بعد از غذا احساس خواب آلودگی می کنید، ممکن است نشانه بیماری هایی مانند بیماری سلیاک ، کم خونی ، عدم تحمل غذایی، آلرژی، آپنه خواب و تیروئید نسبتاً غیر فعال باشد.
اگر از این شرایط رنج می برید یا اگر اغلب بعد از صرف غذا به خواب می روید، با پزشک خود مشورت کنید. خوابآلودگی بعد از غذا نیز میتواند نشانهای از کمبود برخی مواد مغذی باشد. کمبودهای تغذیه ای می تواند هضم غذا را به دلیل سیستم گوارش ضعیف دشوار کند. در نتیجه انرژی کافی برای پشتیبانی از فعالیت های روزانه خود را نخواهید داشت و بنابراین در تمام طول روز احساس خواب آلودگی خواهید کرد.
هورمون خواب
علاوه بر این، غذا بر تولید ملاتونین در مغز نیز تأثیر می گذارد. این هورمونی است که مسئول احساس خواب آلودگی پس از مصرف غذا است. ملاتونین با تبدیل اسید آمینه تریپتوفان به سروتونین ایجاد می شود که سپس به ملاتونین تبدیل می شود. نوع غذایی که می خورید بدن همه انواع غذاها را به یک شکل هضم می کند. برخی از غذاها می توانند باعث خواب آلودگی بیشتری نسبت به سایرین شوند. غذاهای غنی از پروتئین مانند گوشت، مرغ، تخم مرغ، ماهی، اسفناج، توفو، پنیر و سویا حاوی اسید آمینه تریپتوفان هستند. این اسید آمینه توسط بدن برای تولید سروتونین که مسئول خواب آلودگی است استفاده می شود.
عوامل رژیمی موثر در احساس خواب آلودگی بعد از غذا خوردن
انتخاب های غذایی
غذاهایی که می خورید می تواند بر میزان خستگی یا احساس خواب آلودگی پس از مصرف غذا تاثیر بگذارد. مطالعات نشان داده است افرادی که رژیمهای غذایی سرشار از گوشتهای فرآوری شده و فست فودها را مصرف میکنند، در مقایسه با افرادی که وعدههای غذایی سالم و متعادلی شامل میوهها، سبزیجات، لبنیات، غذاهای غنی از فیبر و چربیهای سالم مصرف میکنند، بیشتر دچار خوابآلودگی بعد از غذا میشوند.
تحقیقات همچنین نشان میدهد که مصرف چربی، کربوهیدرات ، قند یا پروتئین سنگین در وعدههای غذایی میتواند ریتم شبانهروزی طبیعی بدن (چرخه خواب و بیداری) را مختل کند و منجر به خوابآلودگی در طول روز بعد از غذا شود.
دلایل فیزیولوژیکی برای خواب آلودگی بعد از غذا
سیگنال های هوشیاری
دانشمندان این فرضیه را مطرح کردهاند که حیوانات، از جمله انسانها، به سختی میتوانند بیدار بمانند و هنگام گرسنگی هوشیار بمانند تا بتوانند غذا پیدا کنند. این “سیگنال های هوشیاری” پس از خوردن غذا کاهش می یابد و منجر به کاهش انرژی و احساس خستگی می شود .
هضم و گردش خون
یک نظریه در مورد اینکه چرا خوردن باعث می شود احساس خستگی و خواب آلودگی کنید این است که جریان خون بعد از غذا به دستگاه گوارش شما هدایت می شود تا به هضم غذا کمک کند. در نتیجه، خون رسانی به مغز کاهش می یابد که باعث ایجاد احساس خواب آلودگی و خستگی می شود.
سطح انسولین و قند خون
سطح قند خون بعد از غذا افزایش می یابد. این هورمون انسولین را تحریک می کند تا قند را از جریان خون به سلول ها برای دریافت انرژی منتقل کند، که می تواند منجر به سقوط قند با انرژی کم و خستگی شود.
تولید تریپتوفان و سروتونین
مطالعات نشان می دهد که به دلیل افزایش سطح سروتونین، بعد از غذا خوردن احساس خواب آلودگی و خستگی می کنید. سروتونین یک ماده شیمیایی طبیعی در مغز است که خلق و خو، اشتها و چرخه خواب را تنظیم می کند. همچنین یک پیش ساز شیمیایی برای ملاتونین ، هورمون اصلی دخیل در تنظیم خواب است .
برخی از غذاهای غنی از پروتئین که حاوی اسید آمینه ضروری تریپتوفان هستند، احتمالا بعد از غذا باعث خواب آلودگی شما می شوند زیرا بدن از تریپتوفان برای ساخت سروتونین استفاده می کند.