اختلال بیماری کبد چرب و کم کاری تیروئید

فهرست مطالب

اختلال بیماری کبد چرب و کم کاری تیروئید

کم کاری تیروئید بر روی متابولیسم بدن افراد تاثیر گذار است به قدری که با ایجاد انسولین مقاوم در کبد باعث بروز کبد چرب در افراد می شود کگه هیچ علائم خاصی نداشته و فرد ممکن است سالها با این دو بیماری زندگی کند اما برای درمانش هرگز اقدام نکند. اختلال بیماری کبد چرب و کم کاری تیروئید در بسیاری ازافراد دیده می شود که با رژیم غذایی دکتر بیتا زاهدی هر دو بیماری قابل کنترل و یا پیشگیری هستند.چنانچه مایل هستید که مشاوره غذایی آنلاین از دکتر بیتا زاهدی دریافت نمایید می توانید به سایت مراجعه و درخواست دریافت رژیم غذایی مخصوص به خود را داشته باشید.

از آنجا که تغییرات تغذیه ای نیز جزء کلیدی درمان کبد چرب هستند، ممکن است بخواهید با دکتر متخصص تغذیه دکتر بیتا زاهدی مشورت کنید . به عنوان متخصص تغذیه سالم برای افراد مبتلا به کم کاری تیروئید، دکتر زاهدی کارشناس تغذیه از فرانسه می توانند به شما در انتخاب تغذیه برای حمایت از سلامت تیروئید و کبد کمک کنند 09120792957 

 

اختلال بیماری کبد چرب و کم کاری تیروئید
اختلال بیماری کبد چرب و کم کاری تیروئید

کبد چرب چیست؟

بیماری “کبد چرب” – که به عنوان استئاتوز کبدی نیز شناخته می شود – به سطوح بالای غیر طبیعی چربی (لیپیدها) متمرکز در کبد اشاره دارد. در گذشته، متخصصان بیماری کبد چرب را ناشی از مصرف بیش از حد الکل می دانستند. بیماری کبد چرب غیر الکلی یا NAFLD ، دسته جدیدی از بیماری مزمن کبدی است که با مصرف الکل مرتبط نیست و تنها در سال 1981 شناسایی شد.

کبد چرب یک اصطلاح چتری است که چهار مرحله از بیماری کبد را شامل می شود، از جمله:

مرحله 1. استئاتوز کبد، که به عنوان استئاتوز ساده نیز شناخته می شود، دارای ویژگی های بالاتر از سطح طبیعی چربی در کبد است، بدون التهاب کبد یا آسیب کبدی. طبق تحقیقات ، حدود 20 تا 25 درصد از افراد مبتلا به استئاتوز کبدی مرحله 1 به مرحله 2 می روند.

مرحله 2. استئاتوهپاتیت غیر الکلی، معروف به NASH، شکل حادتری از استئاتوز کبدی است که شامل انفیلتراسیون چربی گسترده‌تر در کبد، التهاب کبد (هپاتیت) و درجاتی از آسیب کبدی است. تحقیقات نشان می دهد که طی 10 تا 20 سال، بین 4 تا 20 درصد از افراد مبتلا به NASH به مراحل 3 و 4 می روند.

مرحله 3. فیبروز کبد، با التهاب، زخم کبد و بافت فیبری اضافی در کبد.

مرحله 4. سیروز، از جمله آسیب دائمی به کبد، و بافت اسکار گسترده تر در کبد، با احتمال نارسایی کبد و نیاز به پیوند کبد. توجه داشته باشید که سیروز و نارسایی کبدی که در کبد چرب مشاهده می‌شود، مشابه آن چیزی است که در افراد الکلی مزمن مشاهده می‌شود.

کارشناسان تخمین می زنند که سالانه حدود 2.6 درصد از بیماران مرحله 4 کبد چرب مبتلا به سیروز به نوعی سرطان کبد معروف به کارسینوم کبدی یا HCC ادامه می دهند.

آیا کم کاری تیروئید باعث کبد چرب خواهد شد؟

تحقیقات نشان دهنده این مسئله است که  در بعضی موارد کم کاری تیروئید می تواند کبد چرب غیر الکی را به وجود آورد.این ارتباط بین کم کاری تیروئید و کبد چرب به چند عامل بستگی دارد.افزایش سطح کلستروا و LDL  و کاهش سرعت دفع تری گلیسیرید.

یکی دیگر از دلایل ارتباط کبد چرب با کم کاری تیروئید ، تاثیر این بیماری بر هورمون لپتین بدن است.افرادی که کم کاری تیروئید دارند سطح لپتین بدنشان بالاست که باعث مقاومت به انسولین در کبد می شود. که این مسئلهخ باعث آسیب به کبد به شکل بیماری فیبروز می شود.

 

اختلال بیماری کبد چرب و کم کاری تیروئید
اختلال بیماری کبد چرب و کم کاری تیروئید

تاثیر رژیم غذایی بر رفع اختلال کبد چرب و کم کاری تیروئید

در ابتدا باید بدانیم که رژیم غذایی، برای درمان بیماری ها بالاخص بیماری کبد چرب یا کم کاری تیروئید نمی باشد بلکه فقط و فقط جهت کنترل بیماری ها تا حد زیادی و جلوگیری از پیشرفت آنها است. اما رژیم غذایی با دستورات و برنامه های غذایی مناسب می تواند کم کاری تیروئید در بیماران را تا حد زیادی کنترل کند و در کنار آن با حذف کربوهیدراتها به کنترل انسولین مقاوم در کبد پایان می دهد . و این چنین این دو بیماری با مشاوره آنلاین تغذیه و با دریافت رژیم غذایی از سمت متخصص تغذیه دکتر بیتا زاهدی قابل پیشگیری و کنترل می باشد. 09120792957 

چنانچه مایلید هر چه سریعتر این دو بیماری مختلط در هم را کنترل کنید می توانید به دکتر بیتا زاهدی به صورت آنلاین مراجعه کنید.

علائم کبد چرب ناشی از کم کاری تیروئید چیست؟

کبد چرب غیر الکلی یا همان NAFLD علائم خاصی ندارد.برای همین است که بعضی از افراد سالها متوجه این بیماری خود نمی شوند.پس باید به این علائم توجه کنند:

ناراحتی در ناحیه بالای سمت راست شکم، احساس گیجی یا سرگیجه، خستگی مزمن و بدون دلیل مشخص، ضعف و بی‌حالی عمومی، کاهش وزن ناخواسته

علائم کبد چرب به طور طبیعی خستگی، افسردگی، درد مفاصل وضعف عضلانی است. پس اگر با بیماری کم کاری تیروئید دچارید بیشتر به این علائم بیان شده از کبد چرب توجه داشته باشید.

عوامل خطر برای کبد چرب

تحقیقات نشان می دهد که دو عامل خطر مهم برای کبد چرب مقاومت به انسولین و چاقی هستند. کبد چرب به احتمال زیاد همزمان با تشخیص چاقی یا شاخص توده بدنی بالاتر (BMI)، مقاومت به انسولین و اختلال در متابولیسم گلوکز، تشخیص پیش دیابت یا دیابت نوع 2 و افزایش فشار خون، یا پس از آن ایجاد می شود. این نشانگرها تحت عنوان چتر به نام “سندرم متابولیک” قرار می گیرند.

 

اختلال بیماری کبد چرب و کم کاری تیروئید
اختلال بیماری کبد چرب و کم کاری تیروئید

سایر عوامل خطر عبارتند از:

مصرف بیش از حد کربوهیدرات ها

یک سبک زندگی بی تحرک

ژنتیک

تحقیقات همچنین نشان می‌دهد که کبد چرب همچنین می‌تواند توسط ویروس‌ها، داروهای خاص و بیماری‌های غدد درون ریز مختلف، از جمله سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOs) و کم‌کاری تیروئید ایجاد شود.

کبد چرب چگونه تشخیص داده می شود؟

روش تشخیصی قطعی برای کبد چرب بیوپسی کبد است، اما برخی از پزشکان این آزمایش را بسیار تهاجمی می‌دانند و اساساً بر اساس آزمایش‌های تصویربرداری تشخیص می‌دهند.

به طور خاص، تکنیک های تصویربرداری مورد استفاده در تشخیص شامل طیف سنجی تشدید مغناطیسی پروتون (1H-MRS)، اولتراسوند، توموگرافی کامپیوتری (CT اسکن)، و تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) است. آزمایش 1H-MRS دقیق ترین و غیرتهاجمی ترین روش برای اندازه گیری چربی در کبد در نظر گرفته می شود.

توجه داشته باشید که دو چالش مهم در تشخیص کبد چرب وجود دارد.

اولاً، متداول‌ترین آزمایش تصویربرداری مورد استفاده برای تشخیص کبد چرب، سونوگرافی است، حتی اگر تا زمانی که به مراحل پیشرفته‌تر نرسد، در شناسایی کبد چرب حساسیت خاصی ندارد . به طور خاص، محتوای چربی در کبد شما باید بیش از 33٪ باشد تا توسط سونوگرافی تشخیص داده شود.

دوم، برخی از پزشکان همچنین معتقدند که می توانند کبد چرب را با استفاده از آزمایش خون برای آنزیم های کبدی: آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) تشخیص دهند. این آزمایشات عمومی اغلب بخشی از آزمایش خون منظم هستند و سطوح غیر طبیعی می تواند نیاز به پیگیری عمیق تر عملکرد کبد را نشان دهد. اما آنها برای تشخیص کبد چرب مفید نیستند زیرا فقط حدود 30٪ از افراد مبتلا به کبد چرب دارای سطوح غیر طبیعی ALT و AST هستند .

با این حال، به طور کلی، متخصصان توصیه می‌کنند که اگر نتایج غیرطبیعی در آزمایش‌های خون برای عملکرد کبد دارید و حتی یک عامل خطر متابولیک دارید، باید تحت ارزیابی جامع برای کبد چرب احتمالی قرار بگیرید.

 

اختلال بیماری کبد چرب و کم کاری تیروئید
اختلال بیماری کبد چرب و کم کاری تیروئید

کبد چرب و کم کاری تیروئید

تحقیقات شواهد فزاینده ای از ارتباط بین کم کاری تیروئید و کبد چرب را نشان می دهد و تیروئید کم کار را به عنوان عامل مستقل کبد چرب در برخی افراد شناسایی کرده است. شواهد به قدری قانع کننده است که متخصصان دسته بندی بیماری جدیدی از کبد چرب به نام کبد چرب ناشی از کم کاری تیروئید یا HIN ایجاد کرده اند.

هم کم کاری تیروئید آشکار و هم کم کاری تیروئید تحت بالینی عوامل خطر مستقل برای کبد چرب در نظر گرفته می شوند.

به طور خاص، کم کاری تیروئید – هر دو شکل آشکار و تحت بالینی – در بیماران کبد چرب در مقایسه با جمعیت عمومی بسیار شایع تر است. تقریباً 17 درصد از افراد مبتلا به کبد چرب کم کاری تیروئید دارند. جالب توجه است، طبق تحقیقات ، هر چه سطح هورمون محرک تیروئید (TSH) بالاتر باشد، خطر ابتلا به کبد چرب بیشتر است.

پیوند هر دو طرف است. مطالعات متعدد نشان داده است که خطر ابتلا به کبد چرب و NASH در بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید 2.7 برابر بیشتر است!

در حالی که کارشناسان هنوز در حال بررسی پیچیدگی های رابطه بین تیروئید کم کار و کبد چرب هستند، نظریه هایی در مورد این ارتباط وجود دارد.

هورمون های تیروئید برای عملکرد کبد و متابولیسم کبد ضروری هستند. سطوح ناکافی هورمون های تیروئید باعث نفوذ چربی به کبد می شود،  توانایی آن در متابولیسم چربی را مختل می کند و خطر کبد چرب را افزایش می دهد.

کم کاری تیروئید خطر ایجاد مقاومت به انسولین و اختلال در متابولیسم گلوکز را افزایش می دهد که یکی دیگر از عوامل خطر برای کبد چرب است.

تا 90 درصد از بیماران کم کاری تیروئید دارای مقادیر غیر طبیعی چربی هستند .

کم کاری تیروئید خطر اختلال در پردازش چربی را افزایش می دهد. تا 90 درصد از بیماران هیپوتیروئیدی دارای لیپیدهای سرم غیرطبیعی از جمله سطح کلسترول و تری گلیسیرید بالا هستند . اینها همه عوامل خطر برای کبد چرب هستند.

کم کاری تیروئید خطر اضافه وزن یا چاقی را افزایش می دهد که از عوامل خطر برای کبد چرب هستند. به طور متوسط، وزن بیماران کم کاری تیروئید 15 تا 30 درصد بیشتر از زمانی است که عملکرد تیروئید کاملاً طبیعی است.

این پیوند بسیار مهم است زیرا تحقیقات نشان داده است که تشخیص زودهنگام و درمان کم کاری تیروئید – همراه با تغییر در رژیم غذایی و سایر شیوه های زندگی – ممکن است به جلوگیری از پیشرفت و پیشرفت کبد چرب کمک کند. همچنین شواهد روشنی وجود دارد که درمان کم کاری تیروئید می تواند به طور قابل توجهی برخی از بیماری های کبدی ، از جمله کبد چرب ناشی از کم کاری تیروئید را بهبود بخشد.

 

اختلال بیماری کبد چرب و کم کاری تیروئید
اختلال بیماری کبد چرب و کم کاری تیروئید

کبد چرب چگونه درمان می شود؟

هیچ درمان قطعی برای کبد چرب وجود ندارد. در عوض، درمان توصیه شده برای کبد چرب شامل ترکیبی از رویکردها، از جمله:

کاهش وزن

مصرف داروهای کاهش دهنده چربی (کلسترول و/یا تری گلیسیرید)

مصرف دارو برای درمان مقاومت به انسولین، کاهش قند خون و کنترل بهتر دیابت و پیش دیابت

کاهش مصرف الکل

کاهش مصرف کربوهیدرات ها و غذاهای با فروکتوز بالا

افزایش سطح فعالیت بدنی

ایجاد سایر تغییرات در رژیم غذایی

کارشناسان به طور فزاینده ای در حال بررسی نقش بالقوه حیاتی داروهای جایگزین هورمون تیروئید برای بیماران مبتلا به کبد چرب و حتی کم کاری تیروئید تحت بالینی یا مرزی هستند. یک مطالعه روی بیماران مبتلا به کبد چرب و کم کاری تیروئید تحت بالینی نشان داد که 15 ماه درمان با لووتیروکسین شیوع کبد چرب را تقریباً به نصف کاهش داد!

حتی شواهدی وجود دارد که نشان می دهد جایگزینی هورمون تیروئید با دوز پایین ممکن است برای بیماران کبد چرب با عملکرد طبیعی تیروئید مفید باشد! یک مطالعه روی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 و کبد چرب – و سطوح طبیعی تیروئید – این بیماران را تحت یک آزمایش 16 هفته ای از داروهای هورمون تیروئید با دوز پایین قرار داد. این برنامه درمانی چهار ماهه منجر به کاهش قابل توجه چربی کبد شد!

اگر کبد چرب دارید

از هر شش بیمار مبتلا به کبد چرب یک نفر کم کاری تیروئید مرزی یا تحت بالینی دارد ، که متخصصان را به این نتیجه می رساند: «شناسایی زودهنگام بیماران در معرض خطر مهم است زیرا درمان کم کاری تیروئید ممکن است خطر کبد چرب و عوارض بالقوه را کاهش دهد.»

متأسفانه، بسیاری از پزشکان ارتباط بین اختلال عملکرد تیروئید و کبد چرب را نادیده می گیرند و فرصت را برای رسیدگی به یک علت اساسی قابل درمان مشکل از دست می دهند. بنابراین، اگر کبد چرب دارید، باید با آشنایی با علائم کم کاری تیروئید و انجام غربالگری و ارزیابی منظم تیروئید، از خود دفاع کنید.

اگر شما مبتلا به کبد چرب تشخیص داده شده‌اید اما نمی‌دانید که آیا کم‌کاری تیروئید زمینه‌ای دارید یا خیر، می توانید با یک آزمایش ساده و مراجعه به پزشک آن را بررسی کنید و با کمک دکتر متخصص تغذیه بیتا زاهدی به استفاده از رژیم های مخصوص این بیماری بپردازید.

بسیاری از کارشناسان به بیماران مبتلا به کبد چرب که شواهدی از کم کاری تیروئید حتی خفیف دارند توصیه می کنند که داروی تیروئید را شروع کنند، زیرا درمان می تواند خطر و پیشرفت کبد چرب را در این بیماران کاهش دهد.

اگر کم کاری تیروئید دارید

اگر کم کاری تیروئید دارید، درمان بهینه تیروئید را به عنوان نقطه شروع در پیشگیری از کبد چرب هدف قرار دهید. همچنین می‌توانید با مشورت با دکتر تغذیه خود برای مقابله با مقاومت به انسولین و افزایش وزن، سایر عوامل خطر برای کبد چرب، همکاری کنید. اگر نتایج غیرطبیعی عملکرد کبد در آزمایش خون و یک یا چند نشانگر برای سندرم متابولیک دارید، باید از نظر احتمال کبد چرب مورد ارزیابی قرار بگیرید زیرا مداخله زودهنگام می تواند از پیشرفت کبد چرب جلوگیری کند.

 

اختلال بیماری کبد چرب و کم کاری تیروئید
اختلال بیماری کبد چرب و کم کاری تیروئید

جمع بندی:

برای تشخیص دقیق، مدیریت و درمان بهینه کم‌کاری تیروئید، بسیاری از بیماران تیروئیدی، ترجیح می دهند به صورت آنلاین به یک متخصص و کارشناس تغذیه مراجعه کنند. دکتر بیتا زاهدی به شما امکان را میدهد که به صورت آنلاین با ایشان ارتباط گرفته و  یک برنامه تغذیه ای کامل و موثر و کاملا شخصی سازی شده  را به شما ارائه دهد. تا بدین گونه بتوانید به کنترل بیماری کبد چرب و کم کاری تیروئید خود برسید.

از آنجا که تغییرات تغذیه ای نیز جزء کلیدی درمان کبد چرب هستند، ممکن است بخواهید با دکتر متخصص تغذیه دکتر بیتا زاهدی مشورت کنید . به عنوان متخصص تغذیه سالم برای افراد مبتلا به کم کاری تیروئید، دکتر زاهدی کارشناس تغذیه از فرانسه می توانند به شما در انتخاب تغذیه برای حمایت از سلامت تیروئید و کبد کمک کنند. 09120792957 

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تیم پشتیبانی زاهدی دایت در سریع ترین زمان ممکن پاسخ سوالات شما را خواهند داد.

ارتباط سریع در تلگرام